Skip to Content

«Щука по-гайдамацьки» – одна із «коронних» страв головного «гайдамаки» Олександра Ярмоли

На запитання «Чи вмієте готувати?» Олександр Ярмола сміливо відповідає: «Я вмію все!». Щоправда, з усмішкою на обличчі додає: «Коли дуже захочу...».

- Олександре, часто вдається постояти біля плити?

- Часами - коли залишаюся на господарюванні. Але зізнаюся, таке трапляється рідко.

- Які ваші «коронні» страви, про які добре знають і домашні, і гості?

- Найчастіше готую смажене м’ясо, смажену рибу, смажену картоплю та салати з овочів. Секретів приготування «базових» страв із риби навчився сам, живучи у Чорнобилі. А рецептами більш «вишуканих» смаколиків зі мною поділилася моя дівчина.

87490-178x122.jpeg- Чим смачненьким вас балує кохана?

- Балує дуже! Усі страви їй вдаються. Ще не було такої, яка не вдалася б. Особливо мене чарують млинці в її виконанні.

- Що полюбляють їсти «гайдамаки» під час гастролей, зокрема за кордоном?

- Гастролюючи за кордоном, надаємо перевагу стравам-«візитівкам» місцевих кухонь. Найбільш пам’ятні «кулінарні» враження у нас залишилися від Іспанії: хамон, ріоха, малага, кава… Цього вже достатньо для щастя! У Португалії нас частували океанською кухнею – у ресторанах на Атлантичному узбережжі. Неймовірний смак у тамтешнього білого вина, яке виготовляють з лози, що росте на океанському мулі. А найкраще червоне вино ми куштували у Сербії та Румунії.

«Щука по-гайдамацьки»

Інґредієнти: 2-3 лимони; 4-5 ложок соняшникової олії (нерафінованої, зі смаженого соняшнику); перець чорний; сіль; естрагон (тархун); базилік; майоран; лавровий листок; свіжа зелена петрушка; цибуля; пляшка сухого білого вина. І найголовніше - щука (1,5-1,7 кг). Знадобиться фольга.

Приготування: рибу почистити. Вичавити сік із 1-2 лимонів і полити ним рибу зверху та усередині. Олію вимішати зі спеціями – і натерти цією сумішшю цілу рибу. До середини рибки покласти порізані цибульку та петрушку. Рибу покласти у фольгу та залити горнятком сухого вина. Додати 2-3 лаврові листки і порізаний лимон (без шкірки). Залишити рибу на 30 хвилин у холодильнику. Потім пекти - 25-30 хв. при температурі 180 градусів.

Галина ГУЗЬО
Фото В’ячеслава МАРЧЕНКА.
На фото: «Щука по-гайдамацьки» – одна із «коронних» страв головного «гайдамаки»
Олександра Ярмоли.

]]>Джерело]]>

Ще по темі:
Іван ЛЕНЬО: «Український шоу-біз – це совок»